tiistai 27. lokakuuta 2009

Taivaallinen sotajoukko perustettava

Uuden Suomen mukaan (alunperin New Scientist) Indonesian yllä räjähtänyt asteroidi on paljastanut puutteita Maan suojautumisessa. Lokakuun 8. päivä 15-20 kilometrin korkeudessa tapahtunut asteroidiräjähdys vastasi kolmea Hiroshiman atomipommia voimaltaan, Tuhoja ei aiheutunut niin korkealla. Asteroidin halkaisijan arvellaan olleen 10 metriä. Kuitenkin 20-30-metriset asteroidit voivat aiheuttaa maanpinnalla tuhoa, vaikka räjähtäisivät korkealla ilmassa. Asteroidiräjähdys tuli yllättäen, koska mitkään teleskoopit eivät sitä havainneet.

Kattava teleskooppiverkoston taas rakentaminen maksaisi miljardeja dollareita.

Olen 1980-luvulta sanonut, että Ronald Reaganin nimiin pistettyä Tähtien sota -avaruuspuolustushanketta ei pitäisi haudata - kunhan torjunnan ja tuhonnan kohteeksi ei oteta vieraiden valtojen lentäviä objekteja vaan ilmakehään pyrkivät asteroidit ja komeetat, jos ovat uhkaavan suuria.

Tietenkään tällainen suojakilpi ei voisi olla yksin Yhdysvaltojen vastuulla, vaan taakankantajiksi tulisi saada YK:n lipun alla ainakin avaruusmahdit EU, Venäjä, Kiina, Intia ja mahdollisesti Japani.

Ei kommentteja: