sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Lehtinen, 1900-luvun lehtimies

Lasse Lehtinen ruotii Ilta-Sanomissa 10.10. (s. 29) Metro-lehdessä ollutta kolumnia, joka esitti poliitikkojen olevan kovin kaukana kansalaisten arjesta. Lehtisen mukaan asia on päinvastoin, eivätkä päättäjät milloinkaan olleet niin lähellä kansalaisia kuin nykyisin. Näitä sinutellaan, tuupitaan ja kuvataan kännykameroilla. Kotivaalipiirissä joutuvat kuuntelemaan kylähullujen puheita.

Toisin oli ennen, kun valtiopäiville lähetettiin lainsäätäjä. Kunnanvaltuuutetut tulivat saattamaan asemalaiturille ja kuoro kajautti isänmaallisia lauluja. "Valtiopäivämiehiä" (harvemmin todella naisia, AK) teiteltiin, jos edes uskallettiin puhutella.

""Keitä historian henkilöitä Suomen kansa kunnioittaa?" kysyy Lehtinen ja vastaa: Mennerheimia, Paasikiveä ja Kekkosta. Selityksenä hän pitää etäisyyden antamaa arvovaltaa. Lehtinen on sitä mieltä, että vastoin toimittajahokemaa "kansalla on oikeus tietää" kansa ei välitä tietää, sillä se haluaa säilyttää kunnioituksen henkilöön.

Tuohon voi todeta, että ainakin Mannerheimista ja Kekkosesta suolletaan vuosittain kirjamarkkinoille teoksia, tätä tuskin tehdään ellei ole markkinaa. Eli kyllä kansa tykkää tietää johtajistaan.

Metro-kolumnistin toiveeseen, että poliitikkojen pitäisi harrastaa blogeja, twittereitä ja facebookeja, Lehtinen toteaa, että poliitikko, joka haluaa saavuttaa aikalaistensa kunnioituksen, pysyy kaukana sosiaalisesta mediasta, mutta "huolehtii osaamisestaan ja kaikenpuolisesta kansalaiskunnostaan."

Vaan kun 2000-luvun osaamista ja kansalaiskuntoa on kaksisuuntaisen, verkottuneen digitaalisen viestinnän hallitseminen. Poliitikkojen parissa kovinta kansalaiskuntoa on osoittanut kansanedustaja Jyrki Kasvi, joka "verkkosenaattorina" pysynee Arkadianmäellä niin kauan kuin haluaa. Ja eikös Jarmo Korhonen vihjannut vaalikampanjoiden viemisestä internetiin, kun vaaliraharäime vienee tukirahat tulevissa vaaleissa?

Lasse Lehtisen oman puolueen SDP:n ongelma puheenjohtajan lisäksi taas on puutteellinen verkko-osaaminen. Sosiaalinen media kun ei ole järin sosiaalidemokraattista mediaa. Valtionhoitajapuolueella lienee aitoja ongelmia asennoitumisessa ei-institutionaaliseen tietoverkostoon? Korkean tason konsultaatiota demarit voisivat kuitenkin saada ensi keväästä alkaen Mikael Jungnerilta, joka ei välttämättä saa jatkoaikaa Ylen johdossa. Entinen Microsoft-päällikkö voisi viedä sosdemot digiaikaan muunkin kuin tekniikan osalta.

Ei kommentteja: